Helyesírási verseny

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium által meghirdetett Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt 2018.november 22-én rendeztük meg iskolánkban.

Lotz János nyelvészprofesszor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kiváló evangélikus diákja volt 1923-1931 között, majd nyelvészeti kutatásai ismertté tették Európában és Amerikában egyaránt. Az ő tiszteletére és emlékére indították útnak 12 évvel ezelőtt a róla elnevezett szövegértési és helyesírási versenyt.

A versenyre 178 iskola nevezte tanulóit, az iskolai fordulót több mint 3000 diák írta meg. Helyezettjeink a következők:

1. hely: Misli Martin és Vén Kevin (Felkészítő tanár: Molnárné Hingl Márta)
2. hely: Gál Bianka (Felkészítő tanár: Bese Dóra)
3. hely: Szabó Bence Attila (Felkészítő tanár: Vas Vera)

Molnárné Hingl Márta

Kolibuli, a karácsonyra hangolva

Idén is, ahogy minden évben megszervezésre került a KoliKarácsony. Ebben az évben is egy igen színvonalas és mulatságos műsor résztvevői lehettünk. Beszédet és köszönetet mondott Csanádi Zoltán igazgató úr és Horváthné Szűcs Marianna az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezető asszonya. Az estét a kollégium zenekara (Fazekas Levente – dob, Varga Martin – énekes, Moizes Márton – basszusgitár, Bodroghalmi László tanár úr – gitár, Tóth Tamás – szintetizátor) folytatta 3 dallal, majd ezt követően a 9. évfolyam kollégista lányok szavaltak egy verset, a karácsony közeledtével. Ez után Borbás Anikó tanárnő csapata akrobatikus elemekkel fűszerezett táncot mutattak be.

A tanárok is meglepetéssel készültek nekünk, egy vicces, de annál igazabb történeteket mutattak be egy kisfilmmel a koleszos életről. Az estét csapatjátékkal folytattuk, ahol film-, és zenerészleteket kellett felismerni, vagy esetleg megfigyelni. Az első 3 helyezett jutalma pedig nem más volt, mint három, a gyönyörű látványánál is finomabb torta, de persze a híres kolesz paprikás krumpli sem maradhatott el az éhes szájúak számára, amit Molnár József tanár úr készített. Az estét pedig mi más zárta volna, mint a karaoke parti.

Köszönjük, hogy a második otthonunkban is együtt ünnepelhettük a karácsonyt!

Ezúton szeretnénk kívánni mindenkinek nagyon boldog és békés ünnepeket!

Csercsa Fanni

Szalagtűző 2018

Ez az esemény nekünk, végzősök számára igen fontos, emlékezetes pillanat az életükben. Az ESZI december 7-én tartotta ezt a nagyszabású eseményt, melynek közel 130 végzős diák volt a főszereplője, illetve az osztályfőnökeik, Paréj Mihály tanár úr, Gyöngyösi Olga tanárnő, Jorga Krisztina Katinka tanárnő, Molnárné Hingl Márta Judit tanárnő, Németh-Kovács Lilla Viktória tanárnő és Csanádi-Fodor Melinda tanárnő.

A rendezvényt megnyitotta az első tánc, a palotás, mely után Csanádi Zoltán igazgató úr beszéde következett. Ezt követően zenés előadást hallgathattunk meg Jager Martinától, Diramerján Ákostól és Losonci Istvántól. Az estét, az osztályok kisvideóinak bemutatása illetve a szalagjaik feltűzése követte. Eközben a tanárok tűzése is megtörtént. Miután mind a négy osztály szíve fölött lebegett a szalag és meghallgathattuk Berek Dániel és Berek Mihály előadását az állófogadás vette kezdetét. Itt a 11.D osztály gyönyörűen feldíszítette a végzősök számára az éttermet, ahol Bordácsné Papp Mónika tanárnő egyben igazgatóhelyettes mondott pár szót a végzősöknek.

Ezalatt míg a diákok a pohárköszöntőn vettek részt, a szülők a tanulók által írt levelet olvashatták.

Ám a lányok siettek vissza az öltözőkbe, hiszen a kis szünet után a bál, azaz a keringő következett. Nagyon izgultunk, hiszen mind a palotást, mind a keringőt több hónapon át tanultuk és szerettük volna elkápráztatni a közönséget, a szüleinket, a meghívott vendégeket, tanárainkat, és diáktársainkat is egyaránt.

Köszönetet mondunk Sándor Zsolt tanár úrnak, aki kitartóan végezte munkáját, hogy megtanította nekünk a csodálatos koreográfiákat. A csarnokot beragyogta a sok páros tündöklő ruhája és mosolya, talán nem is látszott annyira, hogy mindannyian izgultunk. A tánc itt még nem ért véget, hiszen a diákok felkérhették tanáraikat egy táncra, illetve a szülő-gyermek tánc sem maradhatott el. Az est folyamán a zenét Manzinger és Társa illetve a Tiszakáté Zenekar szolgáltatta.

Köszönjük az évfolyam nevében, hogy csodás pillanattá varázsolták számunkra ezt az estét, köszönjük a szervezőknek, a tanároknak és a diákoknak!

Csercsa Fanni