Helyesírási verseny

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium által meghirdetett Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt 2018.november 22-én rendeztük meg iskolánkban.

Lotz János nyelvészprofesszor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kiváló evangélikus diákja volt 1923-1931 között, majd nyelvészeti kutatásai ismertté tették Európában és Amerikában egyaránt. Az ő tiszteletére és emlékére indították útnak 12 évvel ezelőtt a róla elnevezett szövegértési és helyesírási versenyt.

A versenyre 178 iskola nevezte tanulóit, az iskolai fordulót több mint 3000 diák írta meg. Helyezettjeink a következők:

1. hely: Misli Martin és Vén Kevin (Felkészítő tanár: Molnárné Hingl Márta)
2. hely: Gál Bianka (Felkészítő tanár: Bese Dóra)
3. hely: Szabó Bence Attila (Felkészítő tanár: Vas Vera)

Molnárné Hingl Márta

Kolibuli, a karácsonyra hangolva

Idén is, ahogy minden évben megszervezésre került a KoliKarácsony. Ebben az évben is egy igen színvonalas és mulatságos műsor résztvevői lehettünk. Beszédet és köszönetet mondott Csanádi Zoltán igazgató úr és Horváthné Szűcs Marianna az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezető asszonya. Az estét a kollégium zenekara (Fazekas Levente – dob, Varga Martin – énekes, Moizes Márton – basszusgitár, Bodroghalmi László tanár úr – gitár, Tóth Tamás – szintetizátor) folytatta 3 dallal, majd ezt követően a 9. évfolyam kollégista lányok szavaltak egy verset, a karácsony közeledtével. Ez után Borbás Anikó tanárnő csapata akrobatikus elemekkel fűszerezett táncot mutattak be.

A tanárok is meglepetéssel készültek nekünk, egy vicces, de annál igazabb történeteket mutattak be egy kisfilmmel a koleszos életről. Az estét csapatjátékkal folytattuk, ahol film-, és zenerészleteket kellett felismerni, vagy esetleg megfigyelni. Az első 3 helyezett jutalma pedig nem más volt, mint három, a gyönyörű látványánál is finomabb torta, de persze a híres kolesz paprikás krumpli sem maradhatott el az éhes szájúak számára, amit Molnár József tanár úr készített. Az estét pedig mi más zárta volna, mint a karaoke parti.

Köszönjük, hogy a második otthonunkban is együtt ünnepelhettük a karácsonyt!

Ezúton szeretnénk kívánni mindenkinek nagyon boldog és békés ünnepeket!

Csercsa Fanni

Szalagtűző 2018

Ez az esemény nekünk, végzősök számára igen fontos, emlékezetes pillanat az életükben. Az ESZI december 7-én tartotta ezt a nagyszabású eseményt, melynek közel 130 végzős diák volt a főszereplője, illetve az osztályfőnökeik, Paréj Mihály tanár úr, Gyöngyösi Olga tanárnő, Jorga Krisztina Katinka tanárnő, Molnárné Hingl Márta Judit tanárnő, Németh-Kovács Lilla Viktória tanárnő és Csanádi-Fodor Melinda tanárnő.

A rendezvényt megnyitotta az első tánc, a palotás, mely után Csanádi Zoltán igazgató úr beszéde következett. Ezt követően zenés előadást hallgathattunk meg Jager Martinától, Diramerján Ákostól és Losonci Istvántól. Az estét, az osztályok kisvideóinak bemutatása illetve a szalagjaik feltűzése követte. Eközben a tanárok tűzése is megtörtént. Miután mind a négy osztály szíve fölött lebegett a szalag és meghallgathattuk Berek Dániel és Berek Mihály előadását az állófogadás vette kezdetét. Itt a 11.D osztály gyönyörűen feldíszítette a végzősök számára az éttermet, ahol Bordácsné Papp Mónika tanárnő egyben igazgatóhelyettes mondott pár szót a végzősöknek.

Ezalatt míg a diákok a pohárköszöntőn vettek részt, a szülők a tanulók által írt levelet olvashatták.

Ám a lányok siettek vissza az öltözőkbe, hiszen a kis szünet után a bál, azaz a keringő következett. Nagyon izgultunk, hiszen mind a palotást, mind a keringőt több hónapon át tanultuk és szerettük volna elkápráztatni a közönséget, a szüleinket, a meghívott vendégeket, tanárainkat, és diáktársainkat is egyaránt.

Köszönetet mondunk Sándor Zsolt tanár úrnak, aki kitartóan végezte munkáját, hogy megtanította nekünk a csodálatos koreográfiákat. A csarnokot beragyogta a sok páros tündöklő ruhája és mosolya, talán nem is látszott annyira, hogy mindannyian izgultunk. A tánc itt még nem ért véget, hiszen a diákok felkérhették tanáraikat egy táncra, illetve a szülő-gyermek tánc sem maradhatott el. Az est folyamán a zenét Manzinger és Társa illetve a Tiszakáté Zenekar szolgáltatta.

Köszönjük az évfolyam nevében, hogy csodás pillanattá varázsolták számunkra ezt az estét, köszönjük a szervezőknek, a tanároknak és a diákoknak!

Csercsa Fanni

Ezen biztos elbam-busz!

Kezdjük az elején! Honnan hallottam a Protheus Holding Zrt. által kiírt buszkifestő pályázatról? Nos, az iskolában, illetve Paksnak a Facebook felületén olvastam, és úgy gondoltam, hogy egy próbát megér, jelentkeztem egy pályamunkával.

Én úgy döntöttem, hogy nem rajzot készítek a felhívásra, hanem a számítógép segítségét hívom. A busz sablonját megkaptuk, azt kellett megformázni, kidíszíteni. Rájöttem, hogy a legegyszerűbb programokkal, mint például a Paint-tel, vagy az Office Worddel is el lehet készíteni a kívánt elképzelést, igaz, időigényes, akár ha rajzolnánk.

Az én kreációm „Paks city” feliratot tartalmazta néhány sportággal kiegészítve, illetve a Paksi Atomerőmű jellegzetességeit. Azért választottam ezeket, mert úgy gondoltam, hogy így lehet a legjobban bemutatni Paks városát.

A pályázaton, közel 200 paksi diák vett részt, akik bármilyen technikával elkészíthették alkotásaikat. Az elkészült műveket internetes szavazásra bocsátották, majd pedig a legjobb 20 remekművet (és alkotójukat) meghívták az eredményhirdetésre, amit Pakson, a Városházán tartottak, 2018. október 9-én.

Amikor lezárult a szavazás, és behívtak az eredményhirdetésre, nagyon megörültem, hogy bejutottam a legjobbak közé. Általános iskolástól egészen középiskolásig nagyon ügyes diákok jöttek össze, és gondos munkák születtek. Majd kiderült, hogy a harmadik helyezést értem el. Nagyon boldog voltam! Az első helyezett egy negyedik osztályos kislány volt, akinek a nyereménye az lett, hogy a paksi új elektromos buszon az ő rajza fog visszatükröződni.

A versenyekben nem az a lényeg, hogy milyen nyereményeket lehet kapni (na jó, talán az is fontos egy kicsit), hanem leginkább az, hogy megmérettessük magunkat és, hogy érezzük jól magunkat! Éljetek ti is a lehetőséggel!

Csercsa Fanni

Olaszország 2018

Olaszországi kirándulás

Szombat

Péntek este már izgatottan vártuk a másnapi kirándulást, ezért elhatároztuk, hogy egész éjszaka fent leszünk. Az éjjeli virrasztás után hajnalba leindultunk a iskolához, ahol bepakoltuk a csomagjainkat és már indultunk is. A buszon mindenki bealudt vagy esetleg zenét hallgatott vagy filmet nézett. Több helyen is megálltunk odafele, ami már egy kicsit zavaró volt. Délután négykor érkeztünk meg, majd ahogy felvittük a cuccainkat öltöztünk át a strandra és mentünk le fürdeni a partra. Este évfolyamtársainkkal beszélgettünk, majd korán elmentünk aludni, hogy másnapra kipihentek legyünk

Vasárnap

Első napunkon elutaztunk Jesoloba az Aqualandiába. A környezet nagyon szép volt, ötletes téma alapján építették fel a fürdőt. A belépő ár nagyon drága volt, ennek ellenére keveselltem a csúszdákat. Nem élveztem annyira ezt a napot, az itthoni csúszdákát sokkal jobban szeretem. Hat órát töltöttünk ott, majd csoport fényképészkedés után indultunk vissza. Este míg a lányok lementek a tengerre, én fent maradtam főzőcskézni, majd később jártuk a szobákat és mindenkihez beültünk pár percre beszélgetni. J

Hétfő

Másnap Velencébe utaztunk. Reggel már éreztem, hogy nem fog ez a program annyira tetszeni, de próbáltam pozitívan hozzáállni. A három órás út után végre megérkeztünk. A tömeg nagy volt, mindenki egymáson taposott és attól féltünk, hogy elhagyunk valamit. Beugrottunk ajándék boltba hűtőmágneseket meg hógömböt venni. Volt 3 óránk nézelődni, ebből másfelet végig üldögéltünk, mert nem tudtunk mit csinálni. Alig vártam már, hogy végre visszaérjünk. Ahogy megérkeztünk a lányok már mentek is le a partra, viszont en maradtam fent a gépész fiúkkal. (Nem nagyon vonzott, hogy folyamatosan tiszta homok vagyok és piszkos a hajam.) Este minden osztály lemehetett a partra késő este, csak a mienket nem engedték le. Ezért „lázadásból” egész este fent voltunk és hangoskodtunk. J

Kedd

Kedden volt a szabad program. Délelőtt lementünk a partra, majd ebédre chilisbabot ettünk. Délután 4 személyes bicikli-kocsival jártuk a várost 2 óráig. Elég vicces volt a forgalomba vezetni, úgy hogy nem volt jogosítványunk. Szerencsére éppen hazaértünk, majd mentünk pakolni másnapra.

Összegzésként szép volt, jó volt, de én örültem, hogy végre hazaérünk. Ez a kirándulás jó volt arra, hogy jobban összehúzta az évfolyamunkat és mindenki jóba lett mindenkivel.

Parrag Réka