A hallottakról jót, vagy semmit! :)

Sziasztok!

Bizonyára mindenki hallott már a közelgő Halloweenről. De vajon tudjuk, hogy mit is jelent ez az ünnep? Utánajártam, mi a különbség a Halloween, mindenszentek és a halottak napja között.

Halloween (október 31.): Egy ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. Körülbelül az 1840-es években a vándorlások során terjedt el ez a hagyomány. Minden népnek más hit fűződik e szokáshoz. Például a kelták szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, azok félelmükben beöltöztek különféle álcázó jelmezbe, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Amerikában az 1910-es évektől vált egyre népszerűbbé, majd az egyik legkedveltebb ünneppé. Több szokást is kapcsolhatunk ide, ami már eljutott Magyarországra is, bulizós és játékos hangulatú, látványos szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, világító töklámpás szimbólumával, amely már rendhagyó kellék lett. Egy professzor bizonyítása szerint, az emberiség rögeszmésen fél a boszorkányoktól, ám a mai Halloween fesztivál legnépszerűbb elemei mégiscsak a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok.

Halloween jelképei: A belsejében mécsessel világító, sok esetben különleges formájú töklámpás lett az idők folyamán a Halloween szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kandírozott alma is jelképe. Samhain időpontja jelezte a keltáknak, hogy a nyáron megérett gyümölcsöket le kell aratni, minden almát le kellett szedni az almafákról. Úgy vélték, hogy Samhain után, a gonosz tündérek minden le nem szedett almát leköpnek, hogy azok ehetetlenekké váljanak. Egy halloween játék egyik népszerű változatában a lányok titokban megjelölik az almájukat, mielőtt egy hordó vízbe dobják őket. Az almák a vízben lebegnek és a legényeknek a fogaikkal ki kell venniük. Ha valamelyik lány lehetséges kedvese fogaival elkap egy megjelölt piros gyümölcsöt a fogaival, akkor a hiedelem szerint a jövőben összekerülhetnek.

Mindenszentek (november 1.): A keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ e napon ünnepel. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Régebben a magyar társadalomban azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezték. A magyar néphit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája és ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya a megemlékezés szimbóluma, ami a nyugalmat, megbékélést jelképezi. Sok európai országban – köztük Magyarországon – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbeteszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Régebben azt figyelték, hogy kinek ég el hamarabb a gyertyája, mert a népi hiedelem szerint az hal meg előbb a családban, akié előbb elalszik. Vannak, akik a gyertyagyújtás szokásáról kereszténység előtti eredetet feltételeznek. Ők azt tartják, hogy azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket.

Halottak napja (november 2.): Keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Az ókori rómaiak őseiket és hőseiket istenként és félistenként tisztelték. A holtak tiszteletének szánt, róluk megemlékező ünnep már az ókori Rómában is létezett. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává. A halottak napi gyászmisék az örök életről és a feltámadásról szólnak.

Csercsa Fanni

Hivatkozások:

Édenkert.hu – Mi is pontosan Halloween ünnepe? – a történet és a hagyomány
https://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/mi-is-pontosan-halloween-unnepe—a-tortenet-es-a-hagyomany/2316/?fbclid=IwAR1enFhxa9CUTn_niypk4–6Z9G9UPz412J-kOSF0twCkhP94jloKgWN_PM

Magyar Nemzet – Mindenszentek vagy halottak napja? És hogy jön ide a halloween?
https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/mindenszentek-vagy-halottak-napja-es-hogy-jon-ide-a-halloween-3859303/?fbclid=IwAR3tkZiXpNd4MKJcUsM2A3PTvKkjdh0tE-TZxtBPJQ1XEx6AuAaG-nNB4fk

Szecskák ’19

Szeptemberben elérkezik a 12-dikesek kedvenc eseménye és programja, a szecskaavató. Egy hónapig segítettünk, ágyaztunk és mosogattunk a végzősök helyett úgy, ahogy anno ők is tették.
Végül elérkezett a 25-i este, amikor utoljára kívánunk jó éjszakát a végzősöknek szecskaként.
Másnap elkezdődött az, amire annyit vártunk!

Pizsamában és csákóban lementünk a nagyklubba. Nagy izgalommal hallgattunk, vajon ki lesz az első akit “megszivatnak”. A welcome drink elfogyasztása és a búvár-effektus legyőzése után mindenki sorra került a feladatokban.
Titkon mindegyikünk reménykedett, hogy kimaradtunk a névsorból valamilyen csoda folytán, de nem.

Miután túléltük a tojáskvízt, a lufi borotválást, a lufi durrogtatást, a bébi étel etetést, a lisztes csokis feladatot, a tejfejést, az öltözést és még sok megpróbáltatást, megválasztották a szecskakirályt és -királynőt, az udvarhölgyet, az udvari bolondot, és letettük a szecska esküt.
Összességében nagyon jól éreztem magam, nagyon vicces és hangulatos volt a műsor, és szerintem a kilencedikesek közt ezt mindenki így gondolja. A feladatok nem voltak durvák, és elég jó csapatépítőként szolgált a rendezvény.
Alig várom már, hogy négy év múlva mi üljünk a zsűrik helyén!

Dorozsmai-Varga Laura

A rajzokat készítette: Szebellédi Erik

Koncert – élmények – köszönet

Erdélyben zárhatta 2018-as évét a Subrune zenekar. Az ESZI tanulói Berek Dániel és Berek Mihály, valamint zenészkollégáik Lengyel Levente, Rostás Péter és Kasó Máté 2018. december 21-én adhatott koncertet a Rockkarácsony fesztiválsorozatnak helyet adó Kézdivásárhelyen. A rendezvényen különböző székelyföldi és magyar zenekar léphetett színpadra a rockzene nevében.

Nagy lehetőség volt számunkra ez a rendezvény, különleges vendégszeretetet kaptunk a fesztivál szervezőitől, valamint a jelen lévő zenekaroktól. Néhány nap alatt bemutatták a helyi életet, a gasztronómiát. Barátságos hangulatban zenélhettünk újdonsült barátainknak. A koncertről hamarosan megjelenő hang- és képanyagokat Facebook és Instagram oldalunkon publikáljuk.

Szeretnénk köszönetet mondani a Gastro Blues fesztivál szervezőinek és a Pirkadat zenekarnak a csapat közvetítéséért, Paks város Önkormányzatának a különleges utazásélményért és a sofőrszolgálatért, Csanádi Zoltán igazgató úrnak, valamint a fesztivált lebonyolítását segítő csapatoknak!

 

            Berek Mihály 12/C

Helyesírási verseny

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium által meghirdetett Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt 2018.november 22-én rendeztük meg iskolánkban.

Lotz János nyelvészprofesszor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kiváló evangélikus diákja volt 1923-1931 között, majd nyelvészeti kutatásai ismertté tették Európában és Amerikában egyaránt. Az ő tiszteletére és emlékére indították útnak 12 évvel ezelőtt a róla elnevezett szövegértési és helyesírási versenyt.

A versenyre 178 iskola nevezte tanulóit, az iskolai fordulót több mint 3000 diák írta meg. Helyezettjeink a következők:

1. hely: Misli Martin és Vén Kevin (Felkészítő tanár: Molnárné Hingl Márta)
2. hely: Gál Bianka (Felkészítő tanár: Bese Dóra)
3. hely: Szabó Bence Attila (Felkészítő tanár: Vas Vera)

Molnárné Hingl Márta

Kolibuli, a karácsonyra hangolva

Idén is, ahogy minden évben megszervezésre került a KoliKarácsony. Ebben az évben is egy igen színvonalas és mulatságos műsor résztvevői lehettünk. Beszédet és köszönetet mondott Csanádi Zoltán igazgató úr és Horváthné Szűcs Marianna az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezető asszonya. Az estét a kollégium zenekara (Fazekas Levente – dob, Varga Martin – énekes, Moizes Márton – basszusgitár, Bodroghalmi László tanár úr – gitár, Tóth Tamás – szintetizátor) folytatta 3 dallal, majd ezt követően a 9. évfolyam kollégista lányok szavaltak egy verset, a karácsony közeledtével. Ez után Borbás Anikó tanárnő csapata akrobatikus elemekkel fűszerezett táncot mutattak be.

A tanárok is meglepetéssel készültek nekünk, egy vicces, de annál igazabb történeteket mutattak be egy kisfilmmel a koleszos életről. Az estét csapatjátékkal folytattuk, ahol film-, és zenerészleteket kellett felismerni, vagy esetleg megfigyelni. Az első 3 helyezett jutalma pedig nem más volt, mint három, a gyönyörű látványánál is finomabb torta, de persze a híres kolesz paprikás krumpli sem maradhatott el az éhes szájúak számára, amit Molnár József tanár úr készített. Az estét pedig mi más zárta volna, mint a karaoke parti.

Köszönjük, hogy a második otthonunkban is együtt ünnepelhettük a karácsonyt!

Ezúton szeretnénk kívánni mindenkinek nagyon boldog és békés ünnepeket!

Csercsa Fanni