Sorozatajánló Február: The Mandalorian

Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a Csillagok Háborúja című filmsorozatot, mely 1977-ben indult hosszú, de annál elképesztőbb útjára, az Új reménnyel.

Azóta már nem csak egy, vagy kettő, de már három trilógiát tudhat maga mögött. Ezek között akadnak fantasztikusra sikeredettek, és kevésbé közkedveltek is. De nemcsak mozifilmek terén alkotott a Lucasfilm nagyot, hanem spin-offot, előzményfilmet, és még animációs sorozatot is forgatott. Most azonban egy elég nagy sikerű, 2019-ben kezdődött sorozatot szeretnék kiemelni közülük, ami 5 évvel a Jedi visszatér után játszódik, egy messzi-messzi galaxisban. Már a megjelenést követő napokban az egyik legfelkapottabb sorozatok közé tartozott, és hétről hétre egyre nagyobb méreteket öltött az iránta való rajongásom, és szerintem ezzel nem csak én vagyok így, hanem szinte az összes SW fan is.

A The Mandalorian című élőszereplős akció- és kalandfilm sorozat főszereplője Mando (micsoda kreativitás), egy nagy múltú fejvadász-céh tagja, akinek egyik alkalommal egy kiemelt fontosságú személyt kellene leszállítania a megrendelőjének, egy birodalmi ügyfélnek és cserébe óriási mennyiségű pénz ütné a markát. Mando természetesen elfogadja, ezután nekivág a galaxisnak, csupán egy nyomjelző van segítségére, és az információ, miszerint a személy ötven éves. Meg is találta őt, csakhogy már a célszemély elrablása is majdnem az életébe került, de a legnagyobb meglepetés még hátra volt, ugyanis világossá válik számára, hogy miért ilyen fontos, hogy élve elvigye a birodalmiaknak. Ugyanis az ötven éves fickó tulajdonképpen még gyermek, sőt mi több ugyanazon fajból szárazik, mint Yoda, valamint ő is hasonló képességekkel rendelkezik, mint a jedi mester.

Mando azonban a céh szabályaival szembe kerülve elhatározta, hogy megvédi a porontyot, ha kell az élete árán. Ezáltal magára haragítja szinte a teljes közösséget, akik mindenáron meg akarják kaparintani az értékes kölyköt, és hajtóvadászatot indítanak ellene. Útja során meglehetősen furcsa barátokra és szövetségesekre tesz szert, többek között egy fejvadász droidra és egy katonára is.

A sorozatot olyan nevek teszik még színesebbé, mint Pedro Pascal, (Trónok harca, A nagy fal) azaz Mando, aki amúgy nem veheti le a sisakját a hitvallása szerint, szóval őt nem nagyon fogod látni a sorozatban. Carl Weathers, (Rocky filmek) mint Greef Carga, valamint Taika Waititi, (Thor: Ragnarok, Jojo nyuszi) aki nem csak a droid hangját is adta, de egy részt is ő rendezett. A történet íróját sem szeretném kifelejteni, aki nem más, mint Jon Favreau (Az ifjú Sheldon, Vasember filmek).

Remélem, kedvet kaptatok a sorozatnézéshez, és még az sem fog eltántorítani tőle, hogy még csak feliratosan található meg, de a szinkronra sem kell már sokat várni!

Szilágyi Bogi

Órai novellák 2.

A virágos bicikli

Van egy nagyon szép virágos bicikli a falu központjában a posta előtt. Az arra járó emberek mindig megcsodálják. Reggel, mikor elmentem mellette, elterveztem, hogy készítek egy ehhez hasonlót az udvaromba.

Délután lementem a pincébe, mivel volt egy régi kerékpárom, amit már nem használtam. Megtisztítottam és utána elmentem egy bevásárlóközpontba, hogy alapanyagokat vásároljak az elkészítéséhez. Mire hazaértem besötétedett, így csak másnap tudtam folytatni a munkát.

Reggel lett. Nem kellett menjek dolgozni, mivel hosszúhétvége volt. Időben neki tudtam állni a bicikli dekorálásának. Ahhoz hasonlót szerettem volna előállítani, mint amilyen a falu központjában van.

A kerékpár lefestésével kezdtem. Utána feldíszítettem a csomagtartón lévő kosárkát és az ülést is. Nagyon sok virágom megmaradt. Elhatároztam, hogy kidíszítem a kormányt is. Gondoltam: minél díszesebb, annál szebb. Így is lett. Estére végeztem mindennel. Nagyon elfáradtam, ezért eltettem a biciklit éjszakára a garázsba.

Másnap reggel elővettem és elhelyeztem a szomszéd háza mellé úgy, hogy jól lehessen látni az utcáról. Mindenki megdícsérte. A polgármester úrnak tetszett a legjobban a járókelők közül. Nagyon szerette volna elhelyezni ezt is egy jól látható helyre. Felajánlottam az önkormányzat épülete elé.

Most már két díszes, virágos bicikli díszíti a települést, de nekem annyira megtetszett, hogy készíteni fogok még néhányat a lakóhelyünk szebbé tételének érdekében.

Kövecses Kitti 9. D