Ossian

Természetesen egy zenei rovatban nem egy morweni királyfiról fogok írni, hanem a hazai heavy metál egyik legmeghatározóbb zenekaráról. A cikk témájához az ötletet az együttes lemezbemutató turnéjának első koncertállomásán való részvételem adta. Ugyanis le a kalappal a banda előtt, mert amellett, hogy az új lemezről is játszottak nem egy számot, elővették a régebbiek közül nem csak a klasszikusokat, a tősgyökeres ossianosoknak kedvezve.

Az első korszakot az együttes 1986-os alakulása indította. Az alapítás a Pokolgépből basszusgitárosként érkező Paksi Endre és gitáros Maróthy Zoltán nevéhez köthető. Számos tagcserét, 7 sikeres stúdióalbumot, aktív koncertezést és nézeteltéréseket követően a zenekar egy búcsúkoncert után feloszlott.

4 év telt el a zenekar újraszervezéséig, míg a tagok közül volt, aki új zenekarokat alapított vagy már meglévő zenekarhoz csatlakozott, Paksi Endre (énekes) megkezdte a könyvírást a zenélés folytatása mellett. Az újraalakult Ossian egyetlen régi tagja Paksi Endre volt, megkezdődött a második korszak, ami az együttes nulláról való felépítését jelentette, valamint jobbnál jobb lemezek megjelenését.

A harmadik korszak kezdetét a négytagú felálláshoz való visszatérés jelentette, illetve megtört a jég és az állandó díjakról történő lecsúszások után a 2014-ben megjelentetett „A tűz jegyében” című albumuk átlépte az aranylemezes határt, majd a 2015-ös Lélekerő már az előjegyzések szerint aranylemez lett, majd 3 hétre rá platinalemezzé vált. Azóta is a zenekar folyamatosan ellát minket új korongokkal. Legújabb lemezük árusításának első napjaiban kígyózó sorok álltak az albumot kínáló bolt előtt.

Következzék egy klip és egy friss koncertfelvétel:

Ossian – Ahol a szürkeség véget ér

Ossian – Ez jár nekem (Zalaegerszeg, 2019/05/04)

 

Fazekas Levente

Dalok, melyeket feldolgozóik tettek híressé

2. rész

Metallica – Whiskey In The Jar
Eredeti: Klasszikus ír népdal

Ha valaki meghallja, hogy Whiskey In The Jar, valószínűleg a Metallica feldolgozása jut majd eszébe. Azonban ez a változat már a sokadik. Közel ennyire híres még Thin Lizzy átdolgozása is, amivel a 20. század végére híres lett, viszont az eredeti egy klasszikus ír témájú és szövegvilágú népdal.

És az eredeti ír népdal:

Jimmy Hendrix – All Along the Watchtower
Eredeti előadó: Bob Dylan

Ez a szám Hendrixtől hatalmasat robbant 1968-ban és számos alakulat kapott kedvet a felhasználására Hendrix nyomán. Viszont az eredeti verzió Bob Dylan gitárjának húrjain pendült meg először ’65-ben. Érdemes Hendrix ennél a számnál alkalmazott gitártechnikáját is megemlíteni, mivel szinte védjegyévé vált és beírta magát a legjobb gitárosok közé vele.

 

Fazekas Levente

 

Dalok, melyeket feldolgozóik tettek híressé (1.rész)

Nagyon sok olyan számot ismerünk, amiről nem is tudjuk, hogy az nem is az eredeti változat, hanem egy feldolgozás. Rengeteg esetben pedig ezek a számok az előadói toplisták élén járnak.

Mutatok pár ilyen dalt…

The Animals – The House of the Rising Sun
És az eredeti előadó: Lead Belly
A szám, ami a ’60-as években világsikerré vált pillanatok alatt, és aminek a feldolgozásával már mások is próbálkoztak, kisebb sikerrel.
A XIX. század végén terjengő, hitelesen alá nem támasztható helyű bordélyházról és egy nem éppen rendezett családi hátterű srácról szóló történetet használt, dolgozott fel eredetileg Lead Belly.
Belly az 1900-as évek elejének egyik legnagyobb blues alakja, ennek ellenére nagyon sokan nem ismerik. A későbbi évek rock and roll-jának tökéletes alapot adott és ezt ki is használták az utódok.

Eric Clapton – Cocaine
Eredeti előadó: J.J. Cale

A számot Clapton világsikerre vitte, feldolgozásával. J.J. Cale gitártechnikája többeket is megihletett. Első hallgatásra túl sok különbséget nem vehetünk észre az eredeti és a Clapton féle változat között, mivel a feldolgozás – hasonlattal élve – egy csiszolatlan gyémánt lecsiszolt tökéletesített formátuma. Eric Clapton és Cale hangszíne és énekstílusa is kifejezetten hasonló. Ennek az összhangnak köszönhetően csináltak is közös számokat, lemezeket, valamint közös koncerteket.
A Cocaine-n kívül Clapton több számát is feldolgozta Cale-nek, többek között az After Midnight-ot is.

Fazekas Levente

DIRE STRAITS

Az új tanév első cikkét egy újabb koncertajánlóval kezdem, majd végigjárjuk a Dire Straits zenekar nem túl hosszú, ám annál sikeresebb életrajzát.

Az egykori Dire Straits zenekar frontembere, Mark Knopfler 2019-ben új lemezével indul turnéra. Az együttes feloszlása után megindult szólókarrierének számaival és a Dire Straits legendás slágereivel lép majd színpadra a turné során, többek között Budapesten is július 9-én. A regisztrált Live Nation-tagok október 31-én, 10 órától tudnak belépőt vásárolni. A teljes körű jegyárusítás november 5-én, 10 órakor indul meg. Knopfler előzenekar nélkül 20 órakor lép majd színpadra.

A Dire Straits zenekar egy 1977-ben alakult angol zenekar. Az eredeti felállás tagja volt Mark és David Knopfler. Édesapjuk, Erwin Knopfler Magyarországon született mérnök volt, viszont politikai nézetei miatt nem maradhatott az országban.

Az együttes a ’70-es évek végének és a 80-as éveknek nagyhatású és sikeres társulata volt. Első sikereiket a Twisting By The Pool-lal és a Sultans of Swing-gel érték el. Talán legsikeresebb daluk a Money for Nothing volt.

A csapat a rockzenének egy teljesen új könnyed és izgalmas formáját produkálta. Hangzásvilágát és stílusát tekintve is egyedi. Annyira így van ez, hogy a csapatot kezdetben újhullámos stílusúként könyvelték el. Ezt az egyediséget nagymértékben köszönhetjük Mark Knopfler különleges bendzsópengetésű technikájának. Knopfler bevallása szerint arra törekedett, hogy elektromos gitárján olyan hangzást hozzon létre, mely leginkább egy akusztikus gitár hangját közelíti meg. Érdemes megemlíteni sajátos nyers, szinte már rapp-szerű énekstílusát is, amely ugyanakkor nagyon szuggesztív és feszes tempójú.

Koncertjeiken ugyanolyan magas színvonalú és kidolgozott zenét produkáltak, mint lemezeiken. A Love Over Gold elkészülte után következett egy hosszabb szünet a zenekar élete során. Ezt a szünetet felhasználta Mark Knopfler a szólókarrierjének beindítására. Az újjáalakulás után kiadták az egyik legsikeresebb lemezük, a Brothers In Arms. 1985-ben felléptek a Budapest Sportcsarnokban. Ezután egy csendesebb időszak következett. 1991-ben megtört a jég és kiadták az On Every Street albumukat. Sajnos 1993-ban véglegesen is feloszlottak. Szerencsés módon Mark Knopfler továbbvitte a Dire Straits örökségét és a régi számokat a mai napig játssza, valamint más előadók éneklik dalait (Pl: Tina turner – Private dancer).

Fazekas Levente

A magyar rockzene a szocializmusban

Mára már természetessé vált számunkra, hogy kedvenc könnyűzenei előadóink egy év során akár többszáz koncertet is adhatnak számunkra, valamint mi ezek bármelyikére elmehetünk; évente rukkolhatnak elő új albumokkal és ezeket bármikor bárhol beszerezhetjük. Nem mellesleg az internet világában nem vagyunk egy lemezlejátszóhoz kötve. Azonban néhány évtizede ez még nem volt ilyen egyszerű…

Az 1970-es években elért a rock ’n’ roll Magyarországra is, és már nem csak a szárnyait bontogatta, hanem tombolt. Ez az irányzat magával ragadta a legtöbb fiatalt. Szinte mindenkinek hosszú haja volt, a bőszabású ruhák és a trapézfarmerek megkezdték térhódításukat.
Gondoljuk végig: hatalmas tömeget megmozgató koncertek, összetartó, népes társaság, és van itt még egy dolog, ami nem igazán passzol ide… Egypártrendszer. A lázadó fiatalok a szocializmus egyik legnagyobb ellenségeivé váltak élükön az egyre népszerűbb bandákkal. Az erre megbízott emberek szépen lassan kezdték ellehetetleníteni az együttesek létezését. Ezzel sikerült kikényszeríteniük a zenekarok és rockerek ellenállását. Sorban születtek rendszert kritizáló zeneszámok.

Ez a szövegvilág kiprovokálta a további ellehetetlenítéseket. Külön besúgóhálózat épült ki a zenészek körül, mindent tudtak róluk. Betiltatták a koncerteket, a zenekarokat, nem engedték kiadni lemezeiket. Rövid időre megásták a magyar rockzene sírját.
Három kategória létezett az együtteseken belül: tiltott, megtűrt és támogatott.

A P.Mobil első énekesét, Vikidál Gyulát rákényszerítették arra, hogy súgjon a bandáról. Ezt természetesen az követte, hogy távoznia kellett a zenekarból. Ez mind nem volt elég. Párt megbízottjai jóvoltából megalakult egy új formáció a támogatott kategórián belül, a Dinamit, Vikidál Gyula énekessel. Ugyanazt a stílust képviselték, mint a többi, viszont a dalszövegek nem tartoztak a kompromitáló szövegvilágba. A cél az volt, hogy átcsábítsák a „sötét oldalról” a rajongókat egy olyan banda mellé, ami nem jelent veszélyt a párt számára. Azonban a rajongókat nem lehet átverni, átláttak a szitán és a Dinamit közutálat tárgyává vált.

A rendszerváltás után újraalakulhattak a betiltott zenekarok, jöttek az új lemezek, koncertsorozatok. Végre kiteljesedhettek és újra tombolhat a rock ’n’ roll. Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű, teret hódított magának a disskó az alatt, míg a „rendszer ellenségei” tiltólistán voltak. Újabban rendszerkritika mellett egyre inkább a természetellenesség, a mesterkéltség és a műanyag „divat” ellen szóltak a dalok. Erre nagyon jó példa egy Deák Bill szám:

Volt mivel küzdeni ismét, de most legalább szabad kezet kaptak, mind szövegírás, mind koncertezés terén.