Könyvajánló

„A Galaxis Utikalauz Stopposoknak egy szerfelett figyelemreméltó könyv. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is: Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből, és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Keleti Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a GALAXIS Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!”

A történet galaktikus stopposokról szól, akik természetesen rendelkeznek egy példánnyal ebből a rendkívül figyelemreméltó könyvből. Mondjuk ezek a stopposok nem mind emberek, de köztük van  galaxis elnöke, az Útikalauz egyik kurátora méghozzá Ford Trillian. Ő egy teljes véletlen folytán tart velük akárcsak a főszereplőnk Arthur Dent, aki szerencséjére elhagyja a földet… Ami valahol a 12. oldal környékén felrobban. Ez a történet nagyon szövevényes. Képzeletbeli indaként körbefonja a választ az „Életre, a Világmindenségre meg Mindenre”. Azért elmondom, hogy a válasz 42. Na de mi a kérdés?

Ha a második sornál tovább tudtad olvasni a könyvajánlót és valahol itt kezded elveszíteni a fonalat, előre szólok, hogy a könyv tele van ilyen logikai viszályokkal. Például tudtad, hogy az Univerzum lakatlan? Hallottál már a cipőgyártási eseményhori-zontról? Tudtad, hogy a végtelen valószínűtlenség generátor elkészítéséhez csak egy véges valószínűtlenség generátor és egy csésze tea kell? Tudod az okát, hogy miért jelent meg egyszer csak egy ámbráscet a Magrateah felszíne fölött közel 8 mérföldre?

 

Millió ilyen kérdést tehetnék fel, de a legjobb lesz, ha elolvasod Douglas Adams könyvét, amelynek a teljes címe: Galaxis Utikalauz Stopposoknak. És nagyon vigyázz, mert a történetünk a világ egyetlen öt részes trilógiája, tehát ha a „Viszlát és Kösz a Halakat” olvasod először, garantáltan semmit sem fogsz érteni. Kellemes időtöltést kívánok!

Barna István

Az első nap az iskolában (mármint pályaorientációs…)

Iskolánkban most először megtartottuk a pályaorientációs napot, ahol több mint 300-an vettek részt a továbbtanulás előtt álló, vagy ahhoz közelítő diákok.  A napot az Igazgató Úr köszöntő beszéde indította. Ezt követően játékos feladatok bemutatásával akartuk felhívni a figyelmet a sportcsarnokunk felszereltségére és előnyeire. A 9. illetve 10. osztályos tanulók segédkeztek ennek és a középiskolában zajló összes többi programnak a lebonyolításában. Személy szerint leginkább sporteszközöket pakoltam a sorversenyeket bemutató diáktársaimnak, viszont annak visszakerüléséről már a fiúk gondoskodtak. Saját és őszinte véleményként azt mondanám, hogy ez a nap hatékonyan és sikeresen ismertette iskolánk adottságait, az ágazatok sajátosságait és az egész ESZI-s élet légkörét. Összességében igazán hasznos és ismeretterjesztő nap volt. A nap végén végül mindenki egy kisebb ajándékkal távozott.

Bali Eszter

A pályaorientációs nap egyik tanulónkat, Szilágyi Boglárkát is megihlette, aki az alábbi rajzot készítette:

Jó bornak is kell a cégér!

Mint azt mindannyian tudjuk, iskolánk, az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium nagy hírre tett szert az évek során országszerte. Ez többek között a pályaválasztási kiállításoknak, nyílt napoknak és az iskolanépszerűsítési programnak is köszönhető. Az iskolanépszerűsítési programban mi, diákok is reszt vettünk, ami azért volt hasznos, mert a nyolcadikos diákokkal jobban szót tudtunk érteni, bátrabban kérdeztek tőlünk és talán még picit hitelesebbnek is gondolták, hiszen próbáltuk saját tapasztalatainkat is beleszőni az előadásba. Én is részt vehettem ebben a programban, több általános iskolába is elmehettem. Többek között visszamehettem a régi iskolámba, ahol a diákok és tanárok örültek, hogy viszont láthatnak egy ismerős arcot. A nyolcadikosok lelkesen fogadtak, nyitottak voltak az előadásra.

Bár nem mindenkinek nyerte el tetszését az iskola, mégis figyelmesen végighallgatták, hiszen sok olyan diák van, aki még nem tudja, hogy hova szeretne menni, és számukra is hasznos volt, hogy az előadás során betekintést nyerhettek egy-egy ágazatba. Volt olyan diák, aki határozottan tudta, hogy ő ide szeretne jönni az ESZI-be. Az előadások alatt igyekeztünk minden lényeges információt elmondani, bemutatni az iskolai életünket, de így is akadtak kérdések. Mivel én vidéki iskolákban voltam, így tőlem legtöbben a kollégium felől érdeklődtek. Néhány diák számára az atomerőmű volt a legizgalmasabb, ők arról szerettek volna még többet tudni és hallani. Úgy gondolom, hogy az iskolanépszerűsítési program idén is jól sikerült, hiszen nagy számmal jönnek a nyílt napjainkra, akár messzebbről is és sokszor hallhatjuk, hogy néhány itt tanuló diáknak egy ilyen előadás során tetszett meg az iskola, és jelenleg itt is tanul. Reméljük, jövő szeptemberben is sok ismerős arcot láthatunk itt az ESZI-ben!

Markos Alexandra