DIRE STRAITS

Az új tanév első cikkét egy újabb koncertajánlóval kezdem, majd végigjárjuk a Dire Straits zenekar nem túl hosszú, ám annál sikeresebb életrajzát.

Az egykori Dire Straits zenekar frontembere, Mark Knopfler 2019-ben új lemezével indul turnéra. Az együttes feloszlása után megindult szólókarrierének számaival és a Dire Straits legendás slágereivel lép majd színpadra a turné során, többek között Budapesten is július 9-én. A regisztrált Live Nation-tagok október 31-én, 10 órától tudnak belépőt vásárolni. A teljes körű jegyárusítás november 5-én, 10 órakor indul meg. Knopfler előzenekar nélkül 20 órakor lép majd színpadra.

A Dire Straits zenekar egy 1977-ben alakult angol zenekar. Az eredeti felállás tagja volt Mark és David Knopfler. Édesapjuk, Erwin Knopfler Magyarországon született mérnök volt, viszont politikai nézetei miatt nem maradhatott az országban.

Az együttes a ’70-es évek végének és a 80-as éveknek nagyhatású és sikeres társulata volt. Első sikereiket a Twisting By The Pool-lal és a Sultans of Swing-gel érték el. Talán legsikeresebb daluk a Money for Nothing volt.

A csapat a rockzenének egy teljesen új könnyed és izgalmas formáját produkálta. Hangzásvilágát és stílusát tekintve is egyedi. Annyira így van ez, hogy a csapatot kezdetben újhullámos stílusúként könyvelték el. Ezt az egyediséget nagymértékben köszönhetjük Mark Knopfler különleges bendzsópengetésű technikájának. Knopfler bevallása szerint arra törekedett, hogy elektromos gitárján olyan hangzást hozzon létre, mely leginkább egy akusztikus gitár hangját közelíti meg. Érdemes megemlíteni sajátos nyers, szinte már rapp-szerű énekstílusát is, amely ugyanakkor nagyon szuggesztív és feszes tempójú.
Koncertjeiken ugyanolyan magas színvonalú és kidolgozott zenét produkáltak, mint lemezeiken. A Love Over Gold elkészülte után következett egy hosszabb szünet a zenekar élete során. Ezt a szünetet felhasználta Mark Knopfler a szólókarrierjének beindítására. Az újjáalakulás után kiadták az egyik legsikeresebb lemezük, a Brothers In Arms. 1985-ben felléptek a Budapest Sportcsarnokban. Ezután egy csendesebb időszak következett. 1991-ben megtört a jég és kiadták az On Every Street albumukat. Sajnos 1993-ban véglegesen is feloszlottak. Szerencsés módon Mark Knopfler továbbvitte a Dire Straits örökségét és a régi számokat a mai napig játssza, valamint más előadók éneklik dalait (Pl: Tina turner – Private dancer). Fazekas Levente

„Ez csak egy szívószál” – mondta 7,6 milliárd ember.

Szelektív hulladékgyűjtés? Unalmas. Használjunk vászontáskát bevásárláshoz? Gáz és divatjamúlt. Saját pohárba kérni a kávét? Biztosan idiótának néznek majd. A Földön élő több milliárd emberből miért pont én mentsem meg a bolygót? Mit változtat, az az egyel több műanyag palack, ami az én kezemből kerül ki?

Vajon ha tudnánk, hogy körülbelül évtizedeink lennének csak hátra akkor is feltennénk ezeket a kérdéseket?

Hogyan mentsük meg a bolygót?

  1. Amikor csak tehetjük, közlekedjünk gyalog, vagy biciklivel.

Tudom, ez az első, amit a szelektív hulladékgyűjtés mellett a szánkba rágnak azokon a bizonyos unalmas előadásokon, de gondoljunk, csak bele ezzel mekkora szívességet teszünk. Az ENSZ jelentése szerint az emberiségnek mindössze 10 éve maradt, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátást, mielőtt a globális felmelegedés visszafordíthatatlanná válik.

Hogy mit is jelent ez? A New York Times létrehozott egy oldalt, ami megmutatja, hogyan változott városunk hőmérséklete a születési évünktől kezdve. 2001-től, Paks a következőképpen néz ki: A kezdő évben a 365 napból körülbelül 10 volt az, ami elérte a 32 °C hőmérsékletet. Mára ez a szám 13, míg 2081-re ez a tartomány 16-44 nap lesz. Bár ez a hőmérséklet vízpart mellett talán elviselhető, de valljuk be. ha csak nem egy légkondicionált helységben ülünk egész nap, könnyen meggyűlhet a bajunk a tartós meleggel.

  1. Csökkentsük minimálisra a hulladéktermelést.

Biztosan sokan hallottatok már a „Zero Waste” életmódról, amelynek elindítója Bea Johnson. Ő és családja azzal vonult be a köztudatba, hogy évente mindössze egy befőttesüvegnyi hulladékot termelnek. A titkuk pedig egyszerű. Tudnak nemet mondani az egyszer használatos dolgokra. És ahol csak lehetőségük van rá, nem félnek elutasítani minden olyan csomagolóanyagot, aminek a bolygóra nézve káros hatása van. Életmódszakértő könyvét már 10 nyelvre lefordították, követői pedig egyre csak nőnek.

Fontos megjegyezni, hogy ők nem csak a környezettudatos élet mellett döntöttek, hanem ezzel együtt elutasítanak mindent, ami a fogyasztói társadalom tagjává teszi őket.

Nem könnyű feladat mindezt egyik napról a másikra megtenni. Kezdetnek talán az is elég, ha néhány dologról mondunk le. Szerencsére, olyan helyen élhetünk, ahol az esetek többségében iható a csapvíz. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és ha tehetjük, ne vásároljuk meg a műanyag palackokat, amelyek pár nap múlva a kukában landolnak, majd alapanyagként szolgálnak a folyamatosan épülő hulladékszigeteknek.

Fontos, hogy az internet fogságában is nyitott szemmel járjunk. Belegondoltál már abba, hogy fát ültethetsz akár azzal, hogy a házi feladatod után kutakodsz? Legtöbbünk a Google böngészőt használja, aminek nyeresége fénysebességgel gyarapodik, a bevétel felhasználásáról mégsem sokat tudunk. Ezzel ellentétben létezik egy Ecosia nevű böngésző, amely profitjának 80%-át fák ültetésére fordítja. Elsődleges céljuk ezzel az volt, hogy visszahozzák a növény és állatvilágot ezzel együtt pedig a vizet a Száhel-övezetbe. Mindemellett ebből a pénzből a helyiek megélhetését is támogatják.

  1. Ne várjuk meg, amíg mindezt más megteszi helyettünk.

Megértem, ha diákként azt mondod, ciki másnak szólni, hogy vegye fel a szemetet, amit előtted dobott el. Ha még is megteszed, hatalmas tisztelet érte, de ha nem, az sem baj. A legfontosabb, hogy Te képes legyél környezettudatosan cselekedni és ezzel példát mutatni, hogy ne épüljön szemétsziget abból a 7,6 milliárd szívószálból.

Dicsérdi Liza

 

 

 

 

 

Múzeumi élmények

Október 4-én a kollégium 9. csoportjának tagjaival látogatást tettünk a Paksi Városi Múzeumba. A Paksi Metszet című állandó kiállítás négy részéből kettőt tekintettünk meg.

Elsőként a Régiségtárral és az ott található kiállítási tárgyakkal ismerkedhettünk meg.  A bronzkortól, a római koron át egészen a török kori Paksig terjedt ennek a kiállítótérnek az időbeli kiterjedése. A tárlatvezetőnk Szabó Tibor volt, aki érdekesen és egyben szakszerűen mutatta be az adott történelmi korszakokat és az azokhoz kapcsolódó anyagi és tárgyi emlékeket. Voltak itt többek között harci felszerelések, fegyverek, sisakok, Rómában használt pénzérmék, ókori gyerekjátékok és egy óriás kirakós is. A magyarázatokat egy animációs kisfilm, különböző interaktív játékok és 3D-s modellek tették még színesebbé. A kiállítás nagy része a dunakömlődi Sánchegy történetét mesélte el, kisebb részében pedig Paks történetével foglalkozott.

A második állomás az Emléktér nevű kiállítótér volt, ahol a török kiűzésétől, a
19. századi Paksig juthattunk el történelmi kor tekintetében. Tárlatvezetőnktől megtudhattuk, hogy a török kiűzése után az új betelepülők, a régi lakosok és a közbirtokos nemesség együtt adta a város új arculatát. Világukat korabeli tárgyak, térképek, dokumentumok és korhűen berendezett szobák idézik fel abban a kúriában, ahol a Szeniczey-családnál többször vendégeskedő Deák Ferenc is megfordult. A felidézett képet számítógépen megjelenített animációk és játékok egészítették ki.

A megtekintett – kollégium által szervezett – program igen hasznos és érdekes volt.
Fontosnak tartjuk, hogy Paks múltjával és történelmével tisztában legyünk, hiszen előreláthatólag legalább még 5 évig a tanulmányainkat ebben a városban fogjuk folytatni.
Az itt látottak és hallottak segítségünkre lehetnek a történelem tantárgy tanulásában is.

Molnár Csaba (9.B), Lengyel Zsombor (9.B)