Farsangi buli

Idén, január 31-én, hosszabb kihagyás után,  ismét megrendezésre került a Farsangi mulatság kollégiumunkban. A délutáni programok közül a csapatjátékról Sztakó Imre tanár úr és Borbás Anikó tanárnő gondoskodott. A játékban a csapatoknak többféle feladatuk volt: tippelni, villámkérdésekre válaszolni és megadott válaszok közül kellett kiválasztaniuk a megfelelőt. A csapatok nagyon jól érezték magukat a megmérettetés alatt, így mindenki megérdemelt egy tálca finom süteményt.

Az este közeledtével kihirdettük a bálkirálynőnket, Parrag Rékát és a bálkirályunkat, Kriskó Tamást, akikre rengeteg szavazat érkezett a farsangot megelőző hetekben.

Ezt követte a farsangi felvonulás, ahol a kollégisták és tanáraink megmutathatták kreativitásukat jelmezekbe és szerepekbe burkolva. Láthattunk egyéni illetve csoportos műsorokat, voltak humorosak, találékonyak és kreatívak is.

Az est fénypontja nem volt más, mint a tombolahúzás, a farsangi felvonulás eredményhirdetése és a fánkevés. Köszönjük szépen a számtalan beérkezett tombolát, hiszen mindenkinek juthatott valami kis apróság. A tombolák ára a kollégisták programjaira, a „kolis életre” lesz fordítva. A felvonultak közül kategóriánként (egyéni, páros, csoportos, közönségdíj) 1-1 nyertest választottak a zsűritagok illetve a közönség. Mind a négy nyertes pedig a finom tortákból repetázhatott. A fánkokat hálásan köszönjük Greksa Bálint édesanyjának, aki közel 400 fánkot készített az éhes kollégisták számára (nagyon finom volt)!

  Csercsa Fanni

Szóra sem érdemes?

Nehéz dolog verset írni. Jó verset még inkább. De olyan verset, amelyben a szavak vízszintesen és függőlegesen is összeolvashatók, szinte lehetetlen. Vagy mégsem? A 12/C osztály tanulói ezzel a feladattal küzdöttek meg weöres Sándor nyomán (lsd: Harminc Bagatell)! Az eredmény itt olvasható!
szűk elmém vándorol bódultan
szókincsem kevés ezen látszatot
ínségessé a sötétséghez hasonlít
nyugodt földre boldogan léptem

 

együtt nézünk szembe nehézség
indul vágyott jövő felé
két változás végtelen távolság
barátom után fal növekszik

 

csuda csúf fekete pók
szép boszorkány hajat fon
szellő serényen röpít hálót
harmat száll gyengén levélre

 

szivarfüst bűze ingerli orrom
szállingózik az égen tovább
majd egyszer földön ég
eltűnik elviselhető szívem szüntelen

 

virág mellette méh szenved
alant bogár mászik földön
víz szárad fa halott
ragyog el tetőn élet

bagatell (főnév)

1. Régies: Jelentéktelen apróság, semmiség. Finomkodó, gyakran gúnyos nézőpont szerint: nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, a dolog hatása elhanyagolható, így az egész figyelmen kívül hagyható.

A pénz ebben az esetben bagatell, a legfontosabb a cég jó hírének megőrzése. Egyáltalán nem bagatell, hogy mit tesz a versenytárs.

2. Zene: Rövid zenedarab, amelyre jellemző a kompozíció könnyedsége és a zeneszerző ötletessége.

Beethovennek több bagatell-sorozata is van. Egyik ilyen zongoradarab-sorozat a Hat bagatell.

Eredet [bagatell < francia: bagatelle (csecsebecse, bizsu) < olasz: bagatella (csekélység) < latin: baca (gyöngyszem < bogyó)]

bagatell (melléknév)

Jelentéktelen (dolog). Finomkodó, gyakran gúnyos értelemben: csekély hatású, elhanyagolható jelentőségű; nem fontos.

Az esőtető a buszmegállóban egy bagatell ügy. Bagatell kérdésekkel nem foglalkozok, amikor országos ügyek nyomják a vállamat.

forrás: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Bagatell

Koncert – élmények – köszönet

Erdélyben zárhatta 2018-as évét a Subrune zenekar. Az ESZI tanulói Berek Dániel és Berek Mihály, valamint zenészkollégáik Lengyel Levente, Rostás Péter és Kasó Máté 2018. december 21-én adhatott koncertet a Rockkarácsony fesztiválsorozatnak helyet adó Kézdivásárhelyen. A rendezvényen különböző székelyföldi és magyar zenekar léphetett színpadra a rockzene nevében.

Nagy lehetőség volt számunkra ez a rendezvény, különleges vendégszeretetet kaptunk a fesztivál szervezőitől, valamint a jelen lévő zenekaroktól. Néhány nap alatt bemutatták a helyi életet, a gasztronómiát. Barátságos hangulatban zenélhettünk újdonsült barátainknak. A koncertről hamarosan megjelenő hang- és képanyagokat Facebook és Instagram oldalunkon publikáljuk.

Szeretnénk köszönetet mondani a Gastro Blues fesztivál szervezőinek és a Pirkadat zenekarnak a csapat közvetítéséért, Paks város Önkormányzatának a különleges utazásélményért és a sofőrszolgálatért, Csanádi Zoltán igazgató úrnak, valamint a fesztivált lebonyolítását segítő csapatoknak!

 

            Berek Mihály 12/C