Könyvajánló

„A Galaxis Utikalauz Stopposoknak egy szerfelett figyelemreméltó könyv. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is: Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből, és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Keleti Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a GALAXIS Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!”

A történet galaktikus stopposokról szól, akik természetesen rendelkeznek egy példánnyal ebből a rendkívül figyelemreméltó könyvből. Mondjuk ezek a stopposok nem mind emberek, de köztük van  galaxis elnöke, az Útikalauz egyik kurátora méghozzá Ford Trillian. Ő egy teljes véletlen folytán tart velük akárcsak a főszereplőnk Arthur Dent, aki szerencséjére elhagyja a földet… Ami valahol a 12. oldal környékén felrobban. Ez a történet nagyon szövevényes. Képzeletbeli indaként körbefonja a választ az „Életre, a Világmindenségre meg Mindenre”. Azért elmondom, hogy a válasz 42. Na de mi a kérdés?

Ha a második sornál tovább tudtad olvasni a könyvajánlót és valahol itt kezded elveszíteni a fonalat, előre szólok, hogy a könyv tele van ilyen logikai viszályokkal. Például tudtad, hogy az Univerzum lakatlan? Hallottál már a cipőgyártási eseményhori-zontról? Tudtad, hogy a végtelen valószínűtlenség generátor elkészítéséhez csak egy véges valószínűtlenség generátor és egy csésze tea kell? Tudod az okát, hogy miért jelent meg egyszer csak egy ámbráscet a Magrateah felszíne fölött közel 8 mérföldre?

 

Millió ilyen kérdést tehetnék fel, de a legjobb lesz, ha elolvasod Douglas Adams könyvét, amelynek a teljes címe: Galaxis Utikalauz Stopposoknak. És nagyon vigyázz, mert a történetünk a világ egyetlen öt részes trilógiája, tehát ha a „Viszlát és Kösz a Halakat” olvasod először, garantáltan semmit sem fogsz érteni. Kellemes időtöltést kívánok!

Barna István