Múzeumi élmények

Október 4-én a kollégium 9. csoportjának tagjaival látogatást tettünk a Paksi Városi Múzeumba. A Paksi Metszet című állandó kiállítás négy részéből kettőt tekintettünk meg.

Elsőként a Régiségtárral és az ott található kiállítási tárgyakkal ismerkedhettünk meg.  A bronzkortól, a római koron át egészen a török kori Paksig terjedt ennek a kiállítótérnek az időbeli kiterjedése. A tárlatvezetőnk Szabó Tibor volt, aki érdekesen és egyben szakszerűen mutatta be az adott történelmi korszakokat és az azokhoz kapcsolódó anyagi és tárgyi emlékeket. Voltak itt többek között harci felszerelések, fegyverek, sisakok, Rómában használt pénzérmék, ókori gyerekjátékok és egy óriás kirakós is. A magyarázatokat egy animációs kisfilm, különböző interaktív játékok és 3D-s modellek tették még színesebbé. A kiállítás nagy része a dunakömlődi Sánchegy történetét mesélte el, kisebb részében pedig Paks történetével foglalkozott.

A második állomás az Emléktér nevű kiállítótér volt, ahol a török kiűzésétől, a
19. századi Paksig juthattunk el történelmi kor tekintetében. Tárlatvezetőnktől megtudhattuk, hogy a török kiűzése után az új betelepülők, a régi lakosok és a közbirtokos nemesség együtt adta a város új arculatát. Világukat korabeli tárgyak, térképek, dokumentumok és korhűen berendezett szobák idézik fel abban a kúriában, ahol a Szeniczey-családnál többször vendégeskedő Deák Ferenc is megfordult. A felidézett képet számítógépen megjelenített animációk és játékok egészítették ki.

A megtekintett – kollégium által szervezett – program igen hasznos és érdekes volt.
Fontosnak tartjuk, hogy Paks múltjával és történelmével tisztában legyünk, hiszen előreláthatólag legalább még 5 évig a tanulmányainkat ebben a városban fogjuk folytatni.
Az itt látottak és hallottak segítségünkre lehetnek a történelem tantárgy tanulásában is.

Molnár Csaba (9.B), Lengyel Zsombor (9.B)