„Ez csak egy szívószál” – mondta 7,6 milliárd ember.

Szelektív hulladékgyűjtés? Unalmas. Használjunk vászontáskát bevásárláshoz? Gáz és divatjamúlt. Saját pohárba kérni a kávét? Biztosan idiótának néznek majd. A Földön élő több milliárd emberből miért pont én mentsem meg a bolygót? Mit változtat, az az egyel több műanyag palack, ami az én kezemből kerül ki?

Vajon ha tudnánk, hogy körülbelül évtizedeink lennének csak hátra akkor is feltennénk ezeket a kérdéseket?

Hogyan mentsük meg a bolygót?

  1. Amikor csak tehetjük, közlekedjünk gyalog, vagy biciklivel.

Tudom, ez az első, amit a szelektív hulladékgyűjtés mellett a szánkba rágnak azokon a bizonyos unalmas előadásokon, de gondoljunk, csak bele ezzel mekkora szívességet teszünk. Az ENSZ jelentése szerint az emberiségnek mindössze 10 éve maradt, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátást, mielőtt a globális felmelegedés visszafordíthatatlanná válik.

Hogy mit is jelent ez? A New York Times létrehozott egy oldalt, ami megmutatja, hogyan változott városunk hőmérséklete a születési évünktől kezdve. 2001-től, Paks a következőképpen néz ki: A kezdő évben a 365 napból körülbelül 10 volt az, ami elérte a 32 °C hőmérsékletet. Mára ez a szám 13, míg 2081-re ez a tartomány 16-44 nap lesz. Bár ez a hőmérséklet vízpart mellett talán elviselhető, de valljuk be. ha csak nem egy légkondicionált helységben ülünk egész nap, könnyen meggyűlhet a bajunk a tartós meleggel.

  1. Csökkentsük minimálisra a hulladéktermelést.

Biztosan sokan hallottatok már a „Zero Waste” életmódról, amelynek elindítója Bea Johnson. Ő és családja azzal vonult be a köztudatba, hogy évente mindössze egy befőttesüvegnyi hulladékot termelnek. A titkuk pedig egyszerű. Tudnak nemet mondani az egyszer használatos dolgokra. És ahol csak lehetőségük van rá, nem félnek elutasítani minden olyan csomagolóanyagot, aminek a bolygóra nézve káros hatása van. Életmódszakértő könyvét már 10 nyelvre lefordították, követői pedig egyre csak nőnek.

Fontos megjegyezni, hogy ők nem csak a környezettudatos élet mellett döntöttek, hanem ezzel együtt elutasítanak mindent, ami a fogyasztói társadalom tagjává teszi őket.

Nem könnyű feladat mindezt egyik napról a másikra megtenni. Kezdetnek talán az is elég, ha néhány dologról mondunk le. Szerencsére, olyan helyen élhetünk, ahol az esetek többségében iható a csapvíz. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és ha tehetjük, ne vásároljuk meg a műanyag palackokat, amelyek pár nap múlva a kukában landolnak, majd alapanyagként szolgálnak a folyamatosan épülő hulladékszigeteknek.

Fontos, hogy az internet fogságában is nyitott szemmel járjunk. Belegondoltál már abba, hogy fát ültethetsz akár azzal, hogy a házi feladatod után kutakodsz? Legtöbbünk a Google böngészőt használja, aminek nyeresége fénysebességgel gyarapodik, a bevétel felhasználásáról mégsem sokat tudunk. Ezzel ellentétben létezik egy Ecosia nevű böngésző, amely profitjának 80%-át fák ültetésére fordítja. Elsődleges céljuk ezzel az volt, hogy visszahozzák a növény és állatvilágot ezzel együtt pedig a vizet a Száhel-övezetbe. Mindemellett ebből a pénzből a helyiek megélhetését is támogatják.

  1. Ne várjuk meg, amíg mindezt más megteszi helyettünk.

Megértem, ha diákként azt mondod, ciki másnak szólni, hogy vegye fel a szemetet, amit előtted dobott el. Ha még is megteszed, hatalmas tisztelet érte, de ha nem, az sem baj. A legfontosabb, hogy Te képes legyél környezettudatosan cselekedni és ezzel példát mutatni, hogy ne épüljön szemétsziget abból a 7,6 milliárd szívószálból.

Dicsérdi Liza