Örkény István: Egyperces novellák

Ha egy mai diáknak azt mondják, hogy szépirodalom, szerintem kirázza a hideg! Pedig erre nincs semmi oka, hiszen minden szépirodalom, ami nem szakirodalom vagy ismeretközlő irodalom. Tehát területét tekintve a Geronimo Stilton és a Dragomány György által írt Hevimetál is szépirodalom.

Ennek ellenére most egy olyan kötetet szeretnék bemutatni, ami még akkor is szépirodalom, ha a Geronimo Stilton nem is az. Ez pedig nem más, mint az Egyperces novellák, amely Örkény István legismertebb és bizonyára legkedveltebb kötete. A könyv tele van olyan rövid, címéből adódóan akár egy perc alatt elolvasható novellácskákkal, amelyek könnyen szerethetővé teszik a szépirodalmat nagyon abszurd és enyhén groteszk történeteikkel.

A groteszkséget nem úgy kell elképzelni, mint Gogol: Az orr című novellájában, habár sokkal abszurdabb dolgok is megesnek, de teljesen mindennapiak, és szó sincs bennük testrészek leválásáról majd karrierépítésükről. Rövidségük ellenére az Egypercesek teljes értékű novellák, de egy nagy előnyük, hogy az ember időt spórol velük. Gondoljunk csak bele! Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, pont van időnk elolvasni egy Egyperces novellát. Bizton állíthatom, hogy egy Egyperces a legjobb szépirodalmi mű egy olvasni nem szerető, folyton rohanásban lévő embernek. Ezeknek a novelláknak nagyon fontos elolvasnunk a címét, hiszen enélkül nem érthetjük meg, mit is akart az író. Nem csak azért mert a cím az expozíció, hanem mert rengeteg Egypercesnek igazán csak az átvitt értelme érdekes.

Ha esetleg csak belekukkantanál egy-egy Egypercesbe, nem muszáj beszerezned a könyvet. A legjobbak elérhetők online ITT. Hogyha ennél is többre vágysz, Örkény István nem csak Egyperceseket írt, két kötetben jelentek meg a „normál” novellái, melyek közül a Macska az esőben-t tudom ajánlani azoknak, akik belekóstolnának az abszurdba. Ha mégsem nyerték el a tetszésedet az Egypercesek, akkor ne keseregj, mert „Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek!”

Barna István