Műsorajánló: Terápia

Az HBO által készített Terápia az Aranyélet és a Társasjáték mellett az elmúlt 10 év egyik legminőségibb magyar sorozata volt. Ez egy elég merész állítás, de az IMDb-n elért 8.7 pont is ezt támasztja alá.

Az ember azt gondolná, hogy egy jó filmhez kell különösebb cselekmény, és pár dialógusnál azért többre van szükség ahhoz, hogy élvezhető végeredményt kapjunk. Azonban ezt az állítást számtalanszor megdöntötték már – például a Kávé és cigaretta című film. Vagy ha belegondolunk, Tarantino filmjeiben sem a vérontást kedveljük igazán, hanem azokat a rendkívül kimért párbeszédeket.

Kimért párbeszédekből a Terápia során sem lesz hiány, ami nem meglepő, hiszen egy pszichológusról szóló sorozatnak nagyon jól áll, ha a verbalitás felé orientálódik. Így van ez a Terápia szerint is. A Mácsai Pál alakította Dargai András nevű pszichológus életpályájának leívelő szakaszát figyelhetjük meg. A történet évadról évadra újabb páciensekkel van színesítve, akiken keresztül bemutatják a kis országunkban előforduló lelki problémákat. Teljesen jogosan hinné azt az ember, hogy egy pszichológus mindig kiegyensúlyozott, és úgy amúgy rendben van önmagával. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a pszichológusok 70%-ának volt életre szóló traumája. Így van ezzel a főszereplő is, akinek gyerekkorában éveken keresztül gondoznia kellett beteg anyját, majd felnőttként Parkinson kóros apját is. Ez a sebzett gyógyító nevű helyzet, ami megmagyarázza, hogy miért olyan sikeres a munkájában.

Saját életét sem tudja helyén kezelni ezért ő maga is terápiára jár. Ki kell emelnem a sorozatból ezeket a részeket. Mert talán ez az egyetlen fix pont minden évadban, az, amikor a pszichológus megy a pszichológusához, és teljesen úgy viselkedik, mint az a hisztis tini lány, aki tegnap épp nála volt kezelésen.

Fordulatokból sem lesz hiány, így ha valaki egy ingerszegény sorozatra vágyik, ami csupán fél mondatokkal képes napokig tartó lelki sokkot okozni, az bátran kezdjen bele.

Kedvcsinálónak itthagyom az egyik páciens teaserét: https://www.youtube.com/watch?v=sbiKeWdGtbo

 

Barna István