Vajon miért is jó nagynak, végzősnek lenni?

Sziasztok, kedves Olvasók! E cikkben bevezetlek titeket a végzősök kulisszatitkaiba. Talán választ kaptok arra a kérdésre, vajon tényleg olyan jó és előnynek számít az, ha belecsöppentek a felnőttek, az érettségizők világába?

Én a 2018/2019-es tanévben mutathattam meg az elmúlt 4 évben tanultakat. Jobban örültem volna, ha ez az időszak minél későbbre tolódik, de szerintem ebben minden diáktársam egyetért velem.

Nézzük, mi miden történt a 12. évfolyamban! (Előre szólok, hogy ez nálatok is ugyanígy lesz.)

Augusztus végén már nagyban készülődtök, pakoljátok össze a cuccaitokat, bevásároltok, ahol megveszitek a leginkább személyiségetekhez illő füzetet, tolltartót, annak reményében, hogy minél tetszetősebb a füzet annál inkább forgatni fogod. Ez nem így lesz! Aztán, nagy lelkesedéssel, az iskola szeptember első hétfőjén megnyitja kapuit a diákoknak, ahol szeretettel várják őket. Ti persze az mondjátok: „Miért is kell itt lenni? Miért nem lehet még nyár? Bulizni akarok még a barátaimmal!” Elmondom nektek, bulizhattok, ha az időtöket jól beosztjátok és az elmúlt három évet végigtanultátok. De a meglátásom az, hogy ilyen ember nem sok van, úgyhogy csak az érettségi időszak végén menjetek bulizni, fesztiválozni!

Az őszi szünetben ráveszitek magatokat, persze még csak gondolatban, hogy innentől kezdve minden nap megtanultok 2-3 tételt és elkezditek megoldani az eddigi érettségi feladatsorokat. Nos, igen, ez mind szép, és jó, de ez kb. január – február körül fog megvalósulni. Vagy esetleg az utolsó 1-2 hónapban.

Jaj, hát majdnem kifelejtettem azt a híres-neves szalagavatót, amire 11. osztályban már előkészülődtök. De ne aggódjatok ez nem fog változni, sőt, inkább mondjátok le a délutáni foglalkozásaitokat, edzéseiteket, mert egész délután próbáltok majd nem a partneretek lábára lépni. Ekkor még igen nagy teher ez a vállaitokon, ám mikor elékezik a „nagy nap”, azt fogjátok gondolni, hogy megérte szenvedni, hiszen a szüleitek, családtagjaitok, barátaitok nem gyakran látnak titeket habos-babos ruhába illetve nagyon drága frakkban vagy zakóban. Este pedig kibulizhatjátok magatokat. De csak óvatosan!

Kora tavasszal már érezni fogjátok az érettségi nyomását, hangsúlyát, amit a tanárok illetve ti magatok is előszeretettel emlegetnek/emlegettek. Jelentkeznetek kell majd az érettségire egy nyomtatvány kitöltése keretében, amit szívesen áthúznátok, illetve kitöltetlenül adnátok vissza. Igen, tapasztalatból mondom!

De, ha ez nem lenne elég, akkor figyelj és olvass! Májusban megkezdődnek az érettségik (sajnos), ám már ezelőtt sem unatkoztok, hiszen tanáraitok/tanáraink kíváncsiak arra, hogy valójában mennyit sikerült tanulnotok az elmúlt hónapokban, években. Rengeteg próbaérettségit fogtok írni, ami nagyba befolyásolja majd az év végi jegyeiteket. Amikor már előttetek lesznek az érettségi feladatlapotok, azt se fogjátok tudni fiúk vagytok-e vagy pedig lányok. Az írásbeli és a szóbeli érettségi közötti időszakban próbáljátok majd helyrehozni a dolgokat (néha a menthetetlent), vagy pedig mit sem foglalkozva vele, elmentek bulizni. Ám ezt jól gondoljátok meg, hiszen a JÓ érettségi is egy hatalmas mérföldkő az ember életében!

És most egy kicsit gondoljunk a hasunkra is! A ballagás és a bankett, ezek lesznek azok az események, ahol jó sokat ehettek, a banketten viszont utoljára lesztek EGYÜTT! Innentől megváltozik az osztály, a közösség. Elbúcsúztok egymástól, de nem örökre.

Július 24-ig pedig ezeken fogtok izgulni miközben süttetitek a hasatokat a tengerparton, a Balatonon, az udvarban vagy éppen a munkahelyen: „Úristen, elég jól megírtam az érettségit? Elég lesz a pontom? Felfognak venni, de hova? Biztos felvesznek, oda ahova évek óta szeretnék bekerülni? Mi lesz, ha nem vesznek fel?” Az utolsó kérdésre Te magad is tudod a választ, az ESZI mindig nyitva áll előtted!

Cselekedj az álmaid, és ne az elvárások szerint!

Mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok! Pihenjetek, amíg tudtok!

Csercsa Fanni 13.P