Henry Ford és a country

Henry Ford és a country???

A country, amiről mindenkinek az amerikai cowboyromantika jut eszébe és az, ahogy szekéren ülve egy tipikus redneck család utazza át a western filmek kietlen, whiskyszagú pusztáit…
Henry Ford. A Ford Motor Company alapítója, az autóipar, a futószalagos gyártósor és a modern tömeggyártás egyik úttörője…

„OOKÉÉ, de a kettőnek mi köze van egymáshoz?”

Kevesen tudják, hogy Ford akkora antiszemita és rasszista volt, hogy Hitler egyfajta példaképként tekintett fel rá. Megemlítette őt a Mein Kampf-ban, illetve emberméretű portréját elhelyezte dolgozószobájának falán.
A 20. század elején Amerikában első fénykorát élte a blues és a jazz, ami tipikusan a feketék zenéje. Amerika egyik leggazdagabb emberének azonban ez nem tetszett. Magát a zenét és a táncot, amit jártak rá ízléstelennek és állatiasnak tartotta, undorodott és irtózott tőle. Elmélete szerint a jazzt a zsidók találták ki, hogy kontrollálni és uralni tudják a feketéket, majd őket felhasználva egy speciális zsidó trükkel leigázzák a világot. Hitt ebben, mint még sokan mások, így kihasználta lehetőségeit a műfaj visszaszorítására.

„Persze, de, hogy lehet egy virágzó stílust elnyomni?” Nos, ugyanebben az időszakban született meg Tenessee államban a country zene, amit tipikusan fehér emberek játszottak. Nem is találni fekete country zenészeket. Fordnak ez egy tökéletes ok volt, hogy hatalmas összegekkel támogassa a stílust. Éppen kapóra jött számára a rádió, mint a műfaj „hittérítő” eszköze. Kész vagyont ölt az erkölcsös, tiszta, „ellenjazz” vonulat koncertjeibe, albumaiba.

A második világháborúban a katonák számára a honvágy és az amerikai életérzés megtestesítőjévé vált a country.
A történet szépséghibája pedig az, hogy hiába sikerült az egész világ számára ismertté tennie a countryt, a jazzt elpusztítani nem tudta, sőt míg a country megmaradt egyfajta amerikai népzenének később southern rockként kiteljesedve, addig a második világháború után a jazznek számtalan oldalhajtása és stílusiránya született.

Fazekas Levente