Jogosítványszerzés

Biztos mindenkinek már eszébe jutott – legyen fiú vagy lány – a jogosítvány szerzés. Valaki el sem tudja képzelni, mi az az elsőbbségadás vagy miért kell kis íven jobbra kanyarodni, más pedig már 4 éves korától ezzel kel, fekszik, na meg persze a benzingőzzel. Ha nem is akarsz jogosítványt szerezni, egy idő után be kell látnod, hogy az autó a mai világban létszükséglet és nem kényelmi szempont, mert mindig történhet valami, aminél nincs idő megvárni a buszt, vagy taxit hívni. Ilyenkor nagyon jól jön egy autó.

Én már egész kis koromtól fogva autót akartam vezetni, de mégis közel 13 hónapomba telt megszerezni a kis rózsaszín kártyácskát. Így, rengeteg tapasztalattal felvértezve szeretnék segíteni azoknak, akik elérték a kellő korhatárt, és szeretnének végre autót vezetni.

Az egész úgy indul, hogy kell találnod magadnak egy szimpatikus autós iskolát, hogy elkezdhesd a KRESZ tanfolyamot. Az autós iskola kér egy egészségügyi alkalmasságit, amit a háziorvos állít ki, változó díj ellenében. A KRESZ-t vagy rendes tantermi oktatással lehet elsajátítani, vagy az e-Titán rendszerén át online. Ezt a szakaszt lezárja a KRESZ vizsga, ami ma már teljesen digitális. A legközelebbi vizsgaközpontban kell érintőképernyők előtt válaszolni 55 kérdésre, amiből 10 db hárompontos, a többi 45 pedig egypontos, viszonylag egyszerű kérdés. Én tantermi oktatáson vettem részt, ami vizsgával együtt 45 ezer forint volt, ebből az állam visszatérít 25 ezer forintot, ha kitöltöd az igénylőlapot (link: http://kreszvizsga.ujnemzedek.hu/), és még nem múltál el 20 éves.

A KRESZ tanfolyam alatt ideális megcsinálni az elsősegély vizsgát is. Ez az egészben a legkönnyebb, kimerül 2 tantermi órában és 1 vizsgában. Ez vizsgával együtt 18.000 forint.

Mindez után jön a mókásabb rész, maga a vezetés oktatás. 30 óra tömör gyönyör 5000-5500 forintért. Vannak autós iskolák, amelyek magára hagyják a tanulóikat az oktató választásban, de szerencsére nem ez a jellemző. Itt nagyon kell figyelni, mert egy-két oktató nem a legbarátságosabb ember, akivel találkozhatunk, sokakat azonnal elriasztanak hosszú időre. Had osszak meg egy személyes tapasztalatot! Én közel 5 hónapig vártam az egyik oktatóra, hogy elkezdjen oktatni, de hiába hívtam fel 3 hónap után már hetente, mindig csak szabadkozott, de sosem adott időpontot. Így autósiskolát kellett váltanom, hiszen jött a nyári szünet, és mivel kollégista vagyok, nem tudtam volna bejárni otthonról. A lakhelyemhez közeli, egyetlen autósiskolához iratkoztam át. Akiknél már a papírok kitöltésének napján vezethettem. De mivel rengeteg tanulójuk volt, nem tudtam csak heti 1-2 órát a volán mögött tölteni 5 hónapon át minden szombat reggel hatkor keltem, néha pénteken iskola után, hulla fáradtan mentem az éjszakába még vezetni pár órát. Mikorra kijött a 29 órám már elegem volt az egészből.  De ha jó oktatót fogunk ki, 29 plusz a vizsga órája, ami szükséges vezetésből, nagyon hamar elrepül. Én persze az első vizsgámon egy irányjelző kint hagyása miatt meg is buktam, szóval vehettem még pár órát. De a második vizsgám sikeres volt! A jogosítványt egy keddi napon igényeltem, de már pénteken a kezemben volt. Tanuljatok a hibáimból, ha jól csináljátok az egész jogosítvány kész lesz 2 hónap alatt!

Barna István