Filmajánló: Múlt karácsony

George Michael írt egy dalt, ami klasszikussá vált, most karácsonykor jön egy film, amelyet ez a dal ihletett…

A szeretet, az ajándékozás, a megbocsátás és a szerelem mind-mind része a karácsonyi készülődésnek.

Mindannyian tudjuk, hogy jobb adni, mint kapni, és a Múlt karácsony erre kiváló példa, hiszen megmutatja, hogy mennyire fontos lehet egy-két apró kis kedvesség, mennyi embernek csalhatunk mosolyt az arcára.

Nem tudjuk elégszer ismételni, hogy nem csak annak a személynek okozunk boldogságot, akinek kedveskedünk, hanem mi magunknak is, egy-egy ilyen tettel.

Katerina egy Jugoszláv származású, eltökélt nő, aki meg szeretné mutatni, hogy nem csak gyermekként, hanem most, érett felnőttként is van olyan tehetséges, mint korábban, ezért sorra járja az énekes meghallgatásokat, ám mindhiába, egymás után halmozza hibáit, és már nem sikerül neki úgy minden, mint ahogy szerette volna.

Itt Londonban az emberek nem nézik mindig jó szemmel a „bevándorlókat”, ezért még a nevét is megváltoztatta Kate-re. Egy karácsonyi boltban tölti mindennapjait, ahol manóruhába öltözve, széles mosollyal az arcán szolgálja ki a vendégeit, különbféle karácsonyi díszekkel az év 365 napján. Mikulás, a felettese, kezd kiábrándulni Manó-Kate elhivatottságából, mióta egy évvel ezelőtti szív-transzplantáció után már alábbhagyott az élet iránt érzett öröme, és már nem érzi önmagának azt az utat, amin ő jár. Már nem tudja, hogy mi lesz vele a jövőben, napról-napra más helyen kell meghúznia magát, ugyanis Kate nem a legjobb lakótársak közé tartozik, mindazonáltal nem akar visszamenni a szülei lakására. Miután kitették őt a legutóbbi lakótársai, kénytelen visszamenni a szüleihez.

Kate már kezdi feladni az életbe vetett hitét, amikor egy véletlen folyamán összetalálkozik Tommal a helyes, és kedves sráccal, aki ettől fogva szinte minden nap meglátogatja őt a boltban. Tom azonban átlát Kate gondosan maga köré épített falán, és kezdi megismerni a lányt.„Néha kell, hogy legyen benned hit”

Szilágyi Bogi