Szalagavató – Elképzelés vs. Valóság

Ha megkérdeznék, mi az az esemény, amit a legjobban vártam középiskolás éveim alatt, egyértelműen a szalagavatót válaszolnám. No nemcsak a gyönyörű hercegnős ruhák, és a mesebeli hangulat miatt, hanem a tudatért, hogy végzős lettem és pár hónap múlva érettségizek. Igen, talán ezt a tényt erősítette meg bennem leginkább. Hamarosan „papíron” is érett leszek, ideje lenne úgy is viselkedni. Másrészről viszont, lassan véget ér egy meghatározó korszak a végzősök életében. Ilyenkor kicsit akarva akaratlanul is megállunk, és nyugtázzuk magunkban, eljutottunk idáig, végig csináltuk. Együtt.

Persze mint semmi, ez sem sülhet el teljesen tökéletesen. És tudjátok mit? Ettől szép igazán.

Így képzeltem el:

Egy, két, há, és forgás, és még egyszer. Tökéletesen megy már az elején. Nem is olyan bonyolult ez a keringő. Nem is értem, miért kezdtük már el szeptemberben, hiszen ennyi idő alatt kétszer is befejezzük a koreográfiát. A ruha már lefoglalva, viszonylag gyorsan sikerült megtalálnom a tökéletes darabot. Fodrász, kozmetikus lebeszélve, a forgatókönyvet pedig mindenki oda-vissza tudja. Az utolsó hetekben már csak a Szalagtűzőről szól minden, és teljes mértékben a végzősök állnak a középpontban, rengeteg időnk van a részletekkel foglalkozni. Eljött a várva várt nap. Valljuk be, talán egy kicsit mind izgulunk, de hát semmi félni valónk, hiszen már mindent tudunk. A ruhák nem is lehetnének jobbak, a szülők pedig boldogan integetnek a lelátóról. Amikor minket tűznek, egy pillanatra mindenki a középpontba kerül, És amikor ott állunk hosszú tömött sorban, csak arra gondolunk, ez mind értünk van.

Valahogy így történt:

Egy, két, há és forgás, és megint ráléptem a párom lábára. A szalagtűzőig négy nap, a koreográfia vége, pedig valahol a levegőben. Boldogan csaptunk egymás tenyerébe, hogy ezúttal nem rontottuk el (annyira), de majd mire kell, beérik. Hulla fáradtak vagyunk mind, és nem vágyunk másra, csak egy puha ágyra és egy jó sorozatra. Álomszerű terveinket sajnos keresztülhúzza három dolgozat és két felelés, ami másnap vár ránk, de hát tudjuk, az érettségiről sem szabad megfeledkezni. Jó hogy múlt héten még éppen sikerült időpontot kérnem a fodrásztól, de a körmösről már lecsúsztam. Mindegy is, az a legkevesebb. Remélem nem alakították át a ruhámat, és a hossza pont annyi lesz, amennyit előzetesen megbeszéltünk.
Ahogy közeledünk a szalagtűző napjához, úgy kerít hatalmába napról napra egyre jobban az izgalom. Vajon mikor próbáljuk el a bevonulást, honnan tudom majd, hogy mit kell csinálni? Persze ennek is eljött a maga ideje, ahogyan a várva várt eseménynek is. Őrült telefonálgatások az öltözőben és kisebb pánik, hogy vajon a szülők időben ideértek-e és sikerült-e jó helyet találniuk. A ruha hosszabb, mint a megbeszélt, ráadásul úgy érzem, hogy nem is ér be úgy, mint egy hónappal ezelőtt. Mindegy, majd valahogyan kibírom azt a tíz percet levegő nélkül is.

Amikor minket tűznek, egy pillanatra körbepillantunk. Szemünkkel, a közönségben bujkáló rokonokat keressük, és nézzük, ahogy büszkén mosolyognak ránk. Hirtelen nem érdekel a nagy felhajtás, a gyönyörű dekoráció, az hogy hogy áll a kosztüm, és hogy egyébként iszonyatosan nyomja a tűsarkú a lábam. Eszembe jut az elmúlt négy év, és a sok készülődés erre a napra. Azt akartuk, hogy tökéletes legyen, ahogyan az a rengeteg szervező diák és tanár is, akik heteken át értünk dolgoztak, és remek munkát végeztek. Nem, nem pont így képzeltem el minden részletet. De tudjátok mit? Pont így volt tökéletes.

A kék szalag, amit most a kabátomon viselek, nem fogja helyettem megírni az érettségit. Nem tett nagyobb emberré, sem érett felnőtté, hiszen ez nem a szalag feladata. Ez egy jelkép, egy emlékeztető arra, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő időszakban. Már nem a mi feladatunk gyermekként játszani. Komoly feladatunk van, mégpedig az, hogy felelősségteljes felnőttként lépjünk be a nagybetűs életbe.

Dicsérdi Elizabet